top of page
Yazarın fotoğrafıSteroidbul.com

Kreatin Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kreatin nedir? Faydaları nelerdir?

Kreatin, kas hücrelerine enerji desteği sağlayan organik bir bileşiktir. Vücudumuzda da sentezlenebilir. Hayvansal ürünlerde az miktarda bulunur ve karaciğerde ve böbreklerde amino asitler (arginin, glisin ve metiyonin) yoluyla üretilebilir. Vücuttaki sentez işleminden sonra iskelet kaslarına, kalp, beyin ve vücudun diğer dokularına taşınır. Vücuttaki kreatininin çoğu kaslarda bulunur. Bazı durumlarda, örneğin eğitim sırasında, normalden daha fazlası gereklidir. Bu gibi durumlarda kreatin yüklemesi gerekebilir. Bu bakımdan kreatin, vücudun enerji döngüsünde önemli bir rol oynar.


Kreatinlerin iki kategoride olduğu kabul edilir. Kreatin monohidrat ve kompleks kreatindir. Kreatin monohidrat, saf kreatin olarak da adlandırılır. Diğer kreatin ürünleriyle karşılaştırıldığında diğer maddelerden ayrıştırılmış ve en saf haline gelmiştir. Bu ürünler genellikle Creapure etiketi ile satılmaktadır. Karmaşık yiyecekler, diğer yiyeceklerden farklı emilim oranlarına sahiptir (genellikle daha hızlıdır) ve daha uzun bir süre boyunca enerjinin artmasına yardımcı olur.


Kreatinin faydaları


Kreatin, esas olarak ATP üretim döngüsünü uzatır. Enerji döngüsüne kreatin fosfat olarak katılır. Egzersizlerinizden bir örnek olarak, gücünüz tamamen tükenmeden önce 5 saniyeye kadar ağırlık kaldırmaya devam edebilirsiniz. Bu, ATP kaynağınızın azaldığını gösterir. Boşa harcanan enerjiyi (ADP) kullanılabilir enerjiye (ATP) dönüştürmek için birkaç dakika beklemeniz gerekir. Kreatinin yüklenmesi bu ATP döngüsünü 5 saniyeye kadar uzatabilir. Bu, hareketi birkaç kez daha pratik yapmanıza izin verecektir. Bu nedenle kısa süreli enerji gerektiren sporlarda (vücut geliştirme gibi) tercih edilmektedir.


Kreatin kullanımı üzerine yapılan düzinelerce araştırma, kreatinin birçok faydası olduğunu göstermektedir. Temelde, enerji üretiminin verimliliğini artırmak, üretkenliği artırmaya ve dolayısıyla gücü artırmaya yardımcı olur. Kasların gelişmesine ve güçlenmesine yardımcı olmanın yanı sıra, yaşlanma karşıtı özellikler sergileyebilen, hafızayı destekleyen ve hücre performansını artırabilen bir besin takviyesidir.


Araştırmaya göre kreatinin faydaları arasında kemik sağlığını ve kas sinir sistemini destekler. Vücudun performansı geliştirmesi ve iyileştirmesi için kas ve sinir sistemlerinin iyi korunması gerekir. Kreatin ayrıca kas sinir sistemini de aktif olarak korur. Hücre ölümü ve kas ağrısının etkilerini azaltır ve yoğun egzersiz sonrası kas bütünlüğünü korumada etkilidir.



Kreatinin faydaları

Kreatini nasıl kullanmalıyım?


Kreatinin nasıl kullanılacağına geçersek, o zaman bilimsel araştırmalara göre, en uygun kullanım yöntemi, günlük 3-5 gramlık bir dozun sürekli olarak tüketilmesidir. Gün içinde bu dozu almamız yeterli olacaktır. Çünkü çok uzun süre hareket edebilir. Su ile kreatinin içilmesi tavsiye edilir. Kreatin hafta sonu boyunca kullanılmaya devam edebilir. Piyasada genellikle toz halinde bulunur.


Kreatin ne zaman kullanılmalıdır?


Kreatinin ne zaman kullanılacağı sorusuna cevap olarak antrenman öncesinde veya sırasında tercih edilebilir olduğu söylenmelidir. Bununla birlikte, takviyelerden aldığınız kreatinin vücudunuz üzerinde uzun süreli etkileri olabilir. Bu nedenle, kreatin takviyesi genellikle egzersizden önce tercih edilirken, bu durumu destekleyecek çok az bilimsel araştırma vardır. Bu durumda spordan önce mi yoksa sonra kreatin mi kullanmalısınız? sık sorulan bir soruyu gündeme getiriyor. Biyolojik açıdan; Araştırmalar, egzersiz sonrası tükenen kreatin rejenerasyonunun, egzersiz sonrası öğünlerde artan insülin seviyelerinin kreatin kullanımını daha etkili hale getirdiğini ve kreatinin egzersiz sonrası büyüme ve büyümeyi tetiklediğini göstermiştir.

3 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page